Assalamualaikum
How are you guys?? are you doing well?? me?? Syukur Alhamdulillah..i'm good..:)
Today,i doesnt hve story to tell uolls and this is like a random writing..actually,a lot thing happen to me..(my grammar = Present Tense ,Past tense, continuous tense and adik-beradik tense lain " I hentam sahaja" which is I use simple broken english in my blog)..sebab!! nak jugak habaq dalam bahasa inggeris nie..orang cakap kalau x tau cakap english..cakap je la melayu..amboiii...masing2 ade kemahuan masing2..biaq la depa nak habaq dalam english walaupun english depa berterabur..learning process gitu..
Malu?? korang bukan kenal aku pun..hahaha...Back to our conversation sat tadi..kali nie nak cakap pasal something actually yang aku x tau..random is it??hahaha...(I'm still thinking nak bubuh apa dalam blog nie -___-') Okay2.. Nak cakap pasal haa!!! Baking yawww!! Baru2 nie baru buat cream puff..pasal cara creampuff tu senang..so aku pun buat..Nie ha resepinya..:
Resepi
Puff : *anggaran 30-40biji
sederhana*
-1cawan
air
-75g
buttercup
-1cawan
tepung gandum
-3biji
telur
-(tambah esen vanila tau..kalau x bau telur) kita guna 2-3 penutup esen vanila biar wangi..hihihi
-->Didihkan
air dengan butter (jgn smpai mendidih sgt), masukkan tepung yang dah di ayak, kacau sebati (macam adunan doh), tutup api,
masukkan adunan dlm mangkuk,mix bagi adunan suam skit, then pecahkan telur 1
per1 (dan letak esen vanila),kacau bila adunan dah likat, masukkan dalam piping bag, pipe ats loyang yang di
gris kemudian renjiskan sedikit air atas puff. Bakar pada suhu 200c (api atas
bawah) dlm 15minit, kemudian turunkan suhu pada 180 dan bakar lg selama 10minit.
p/s: kacau guna kayu pengacau @ mesin pemutar..tapi mesin pemutar tu agak2 je la..sbb takut nnti adunan jadi keras x lembut pulak selepas bakar..apa2 pun try n error la.. :)
Resepi
Kastard :
-300ml
susu segar/susu cair
-1biji
telur gred A
-6sudu
besar gula
-1stengah
sudu besar tepung gandum
-1stengah
sudu besar tepung jagung
-1sudu
besar butter
-1sudu
kecil asen vanila
Campurkan
kesemua bahan ke dlm kuali kecuali butter, masak dgn api perlahan,kacau sampai
adunan menjadi pekat,tutup api,masukkan butter kacau sebati then bolehla pipe
dlm puff td, ayakkan gula aising utk hiasan.. siap.. senang sgt kan, 30minit dh
boley makan,
TAPI CARA AKU??? hihihihi..
Resepi kastard nie senang je...
1. 4-5 sudu besar tepung kastard dibancuh dengan air 400ml..(400 ml air nie depend la pada sapa yg pndai buat puding,depa tau la banyak mana nak guna air..sebab inti nie dia lembik2 sikit..x padu sgt mcm puding biasa..)
2. 1/2 tin susu cair F&N @ jenama lain ikut suka.(.tapi sapa yang x mau bau susu sgt pkai sikit pun x pe..just nnti kurang lemak la..boleh tukar pkai santan(tapi brape ml x tau la pulak))
3. beberapa sudu besar gula..(yg nie aku bubuh je smpai ikut citarasa aku..sbb aku suka manis..hihhihi)
4. 1 helai daun pandan (mesti tau..biar bau wangi..hihi)
Caranya:
- panaskan susu tin tadi dalam periuk..pastu tuangkan tepung kastard tdi yg dibancuh dengan air..masuk sekali daun pandan..kacau2 sampai shining ( sampai kilat ) :D ..bubuh gula bila x manis..kacau2..tadaaaa..siap..:)
Thank you for reading !! Assalamualaikum ^_^
No comments:
Post a Comment